Stress verlichten - 17 effectieve tips!

Wil jij leren hoe je stress kunt verlichten? Dan zijn we hier om je daarbij te helpen!

Stress en angst zijn veelvoorkomende ervaringen voor de meeste mensen. Of het nu gaat om kleine uitdagingen of een grote crisis, stress is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Hoewel je niet altijd controle hebt over de omstandigheden die stress veroorzaken, kun je wel bepalen hoe je ermee omgaat. Het is van groot belang om effectieve methoden en tips te hebben om stress te verlichten en je geest en lichaam te kalmeren, vooral wanneer stress overweldigend wordt of chronisch aanwezig is, omdat dit een negatieve invloed kan hebben op je welzijn.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat er geen universele oplossing is als het gaat om stressvermindering. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Bovendien kan wat thuis werkt misschien niet geschikt zijn op het werk of in sociale situaties (bijvoorbeeld dansen in je woonkamer kan nuttig zijn, maar dansen in een supermarkt waarschijnlijk niet).

Daarom is het van essentieel belang om over verschillende tools en technieken te beschikken voor stressvermindering. Op die manier kun je een strategie kiezen die het beste past bij jouw specifieke omstandigheden en behoeften.

17 tips om stress te verminderen

Hieronder hebben we de beste en meest onderzochte manieren om stress te verlichten op een rijtje gezet!

1. Beweging

Regelmatige fysieke activiteit is essentieel om stress te verminderen. Door je lichaam te belasten met beweging, kun je mentale stress effectief tegengaan. Regelmatig sporten biedt talrijke voordelen, waaronder het verlagen van stresshormonen zoals cortisol en het vrijmaken van endorfines die je humeur verbeteren en pijn verlichten. Bovendien verbetert beweging je slaapkwaliteit en zelfvertrouwen, wat bijdraagt aan je mentaal welzijn.

Vind een trainingsroutine of activiteit die je leuk vindt, zoals wandelen, dansen, rotsklimmen of yoga. Activiteiten waarbij je herhaalde bewegingen van grote spiergroepen maakt, zoals wandelen of joggen, zijn bijzonder effectief om stress te verlichten.

2. Overweeg supplementen

Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Citroenmelisse: Dit lid van de muntfamilie staat bekend om zijn anti-angst effecten en wordt vaak gebruikt.
 • Omega-3-vetzuren: Deze vetzuren kunnen helpen bij het verminderen van angstsymptomen.
 • Ashwagandha: Een kruid uit de Ayurvedische geneeskunde dat effectief kan zijn bij de behandeling van stress en angst.
 • Groene thee: De polyfenol-antioxidanten in groene thee kunnen de serotoninespiegel verhogen en stress en angst verminderen.
 • Valeriaan: Valeriaanwortel heeft een kalmerend effect en kan angst verminderen door de werking op GABA-receptoren.
 • Kava kava: Dit psychoactieve kruid wordt traditioneel gebruikt als kalmerend middel en kan helpen bij milde stress en angst.

Het is belangrijk om op te merken dat sommige supplementen interacties met medicijnen kunnen hebben of bijwerkingen kunnen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd je arts als je een medische aandoening hebt voordat je supplementen gaat gebruiken.

Koop Ashwagandha, omega-3-supplementen, groene thee en lemon balm online!

3. Steek een kaars of gebruik etherische oliën

Het gebruik van etherische oliën of het branden van een geurkaars kan je gevoelens van stress en angst helpen verminderen. Sommige geuren zijn vooral rustgevend. Hier zijn enkele van de meest kalmerende geuren:

 • Lavendel
 • Roos
 • Vetiver
 • Bergamot
 • Romeinse kamille
 • Neroli
 • Wierook
 • Sandelhout
 • Ylang-ylang
 • Orange of oranjebloesem
 • Geranium

Het gebruik van geuren om je humeur te behandelen, wordt aromatherapie genoemd. Verschillende onderzoeken tonen aan dat aromatherapie angst kan verminderen en slaap kan verbeteren. Lees hier alles over aromatherapie.

stress verlichten

4. Mediteer

Meditatie zorgt voor verlichting van stress op de korte termijn en blijvende voordelen voor stressmanagement. Er zijn veel verschillende vormen van meditatie om uit te proberen – elk is uniek en heeft zijn eigen aantrekkingskracht.

Meditatie biedt zowel directe stressverlichting als blijvende voordelen voor stressmanagement. Er zijn talloze verschillende vormen van meditatie om te verkennen, elk met zijn eigen unieke aantrekkingskracht.

Je kunt bijvoorbeeld een mantra ontwikkelen die je herhaalt terwijl je rustig en diep ademhaalt. Of je kunt enkele minuten besteden aan het beoefenen van mindfulness, waarbij je je volledig bewust bent van het huidige moment. Merk gewoon op wat je ziet, hoort, proeft, aanraakt en ruikt.

5.Quality time doorbrengen met vrienden en familie

Het hebben van sociale steun van vrienden en familie kan van onschatbare waarde zijn bij het omgaan met stressvolle situaties. Het gevoel deel uit te maken van een netwerk van vrienden kan een gevoel van verbondenheid en eigenwaarde geven, wat zeer waardevol kan zijn tijdens uitdagende periodes.

Interessant genoeg bleek uit een onderzoek dat vooral voor vrouwen het doorbrengen van tijd met vrienden en kinderen kan helpen bij het vrijkomen van oxytocine, een natuurlijke stressverlichter. Dit fenomeen staat bekend als “neigen en vriendschap sluiten” en staat in contrast met de vecht-of-vluchtreactie.

6. Leer nee zeggen

Hoewel je niet altijd volledige controle hebt over alle stressfactoren in je leven, kun je wel controle uitoefenen over bepaalde aspecten die stress veroorzaken. Een effectieve manier om dit te doen, is door vaker “nee” te zeggen. Dit is vooral belangrijk wanneer je merkt dat je meer verantwoordelijkheden op je neemt dan je aankunt, wat kan leiden tot een overweldigend gevoel. Het selectief zijn in wat je aanvaardt – en nee zeggen tegen zaken die onnodige last met zich meebrengen – kan je stressniveau aanzienlijk verminderen.

7. Kalmeert je geest door diep te ademen

Wanneer je mentale stress ervaart, activeert dit je sympathische zenuwstelsel en zet je lichaam in de “vecht-of-vlucht” modus. Dit leidt tot de vrijlating van stresshormonen en fysieke symptomen zoals een versnelde hartslag, snellere ademhaling en vernauwde bloedvaten.

Door diepe ademhalingsoefeningen uit te voeren, kun je je parasympathische zenuwstelsel activeren, dat verantwoordelijk is voor de ontspanningsreactie van je lichaam. Er zijn verschillende soorten diepe ademhalingsoefeningen, waaronder diafragmatische ademhaling, buikademhaling en gestimuleerde ademhaling.

Het doel van diep ademhalen is om je aandacht te richten op je ademhaling, waardoor deze langzamer en dieper wordt. Terwijl je diep door je neus inademt, zet je je longen volledig uit en beweegt je buik omhoog. Dit helpt je hartslag te vertragen en geeft je een gevoel van kalmte en rust.

8. Verlicht stress met een glimlach

Het is bijna onmogelijk om angstig te blijven wanneer je lacht. Neem de tijd om naar een grappig tv-programma te kijken of breng tijd door met vrienden die je aan het lachen maken. Het is niet alleen goed voor je algehele welzijn, maar er zijn ook diverse manieren waarop lachen kan helpen bij het verminderen van stress:

 • Het verlichten van je stressreactie.
 • Het ontspannen van gespannen spieren.
 • Op de lange termijn kan lachen zelfs bijdragen aan een verbeterd immuunsysteem en een beter humeur.

9. Neem een yogales

Yoga is in alle leeftijdsgroepen een geliefde methode geworden om stress te verminderen en tegelijkertijd te bewegen. Hoewel de yogastijlen variëren, delen de meeste een gemeenschappelijk doel: het verenigen van lichaam en geest. Dit wordt voornamelijk bereikt door het vergroten van het bewustzijn van je lichaam en ademhaling.

Verschillende onderzoeken hebben het effect van yoga op de geestelijke gezondheid bestudeerd. Over het algemeen tonen de onderzoeken aan dat yoga de stemming kan verbeteren en zelfs even effectief kan zijn als antidepressiva bij de behandeling van depressie en angst.

Het lijkt erop dat de voordelen van yoga bij stress en angst verband houden met de invloed ervan op je zenuwstelsel en stressrespons. Het kan helpen om de cortisolspiegel, bloeddruk en hartslag te verlagen, en het verhoogt gamma-aminoboterzuur (GABA), een neurotransmitter die vaak verminderd is bij stemmingsstoornissen.

10. Breng tijd door met je huisdier

De aanwezigheid van een huisdier kan stress verminderen en je stemming verbeteren. Het interactie hebben met huisdieren kan de vrijlating van oxytocine bevorderen, een chemische stof in de hersenen die een positieve gemoedstoestand stimuleert.

Naast het verminderen van stress, kan het hebben van een huisdier ook helpen door je een gevoel van doel te geven, je actief te houden en gezelschap te bieden. Dit zijn allemaal eigenschappen die bijdragen aan het verminderen van angst.

11. Luister naar rustgevende muziek

Muziek luisteren kan een zeer ontspannend effect hebben op het lichaam. Langzame instrumentale muziek kan de ontspanningsreactie opwekken door de bloeddruk en hartslag te verlagen, evenals stresshormonen.

Het beluisteren van muziek kan een zeer ontspannend effect hebben op het lichaam. Langzame instrumentale melodieën kunnen de ontspanningsrespons activeren door de bloeddruk, hartslag en stresshormonen te verlagen.

Verschillende genres, zoals klassiek, Keltisch, inheems en Indiaas, kunnen bijzonder rustgevend zijn. Maar luisteren naar de muziek waar je van houdt, is ook effectief. Natuurgeluiden kunnen ook een diepe rust teweegbrengen en worden vaak opgenomen in ontspannings- en meditatiemuziek. Het verminderen van stress door te genieten van je favoriete muziek is een geweldige manier om tot rust te komen!

12. Beperk je consumptie van cafeïne

Cafeïne, een stimulerend middel dat voorkomt in koffie, thee, chocolade en energiedrankjes, kan de angst vergroten. De gevoeligheid voor cafeïne varieert van persoon tot persoon. Als je merkt dat cafeïne je zenuwachtig of angstig maakt, is het wellicht verstandig om je inname te verminderen.

Hoewel matige koffieconsumptie in veel onderzoeken als gezond wordt beschouwd, is het niet voor iedereen geschikt. Over het algemeen wordt een bescheiden hoeveelheid van vijf of minder kopjes per dag aanbevolen. Het bewust beperken van je cafeïne-inname kan bijdragen aan het verminderen van stress en angst.

13. Oefen mindfulness

Bewuste aandacht omvat verschillende technieken die je helpen in het hier en nu te zijn en negatief denken te verminderen. Deze praktijken kunnen helpen bij het bestrijden van angstgevoelens. Er zijn diverse manieren om bewuste aandacht te bevorderen, zoals op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie, op mindfulness gebaseerde stressvermindering, yoga en meditatie. Het verkennen van deze methoden kan je helpen om meer in het moment te leven en een kalmer gemoed te bereiken.

14. Leer om uitstelgedrag te vermijden

Een effectieve strategie om stress onder controle te houden, is het vermijden van uitstelgedrag en het beheren van je tijd. Het is belangrijk om je prioriteiten te kennen en te stoppen met het uitstellen van taken. Een handige tip is om een takenlijst op te stellen met een duidelijke rangschikking op basis van prioriteit. Stel realistische deadlines voor jezelf en werk systematisch door de lijst. Richt je vandaag op de taken die moeten worden voltooid en gun jezelf ongestoorde tijd, omdat het schakelen tussen taken of multitasken op zichzelf al stressvol kan zijn. Door effectief tijdbeheer toe te passen, kun je stress verminderen en productiever worden.

15. Kauwgom

Voor een supergemakkelijke en snelle stressverlichter kun je op een stuk kauwgom kauwen. Een onderzoek toonde aan dat mensen die kauwgom kauwden een groter gevoel van welzijn en minder stress hadden. Een mogelijke verklaring is dat kauwgom hersengolven veroorzaakt die vergelijkbaar zijn met die van ontspannen mensen. Een andere is dat kauwgom de bloedstroom naar je hersenen bevordert. Koop dus je lievelings kauwgom en kauw erop los voor het verminderen van stress!

16. Knuffel

Knuffelen, kussen en seks kunnen allemaal helpen bij het verlichten van stress. Positief lichamelijk contact kan helpen om oxytocine vrij te maken en cortisol te verlagen. Dit kan helpen de bloeddruk en hartslag te verlagen, beide zijn fysieke symptomen van stress. Er op los knuffelen is dus een super goede en leuke tip voor stress verlichten!

17. Schrijf het op

Een manier om met stress om te gaan, is door dingen op te schrijven. Zo kun je vastleggen waar je gestresst over bent en waar je dankbaar voor bent. Dnkbaarheid kan helpen bij het verlichten van stress en angst door je gedachten te concentreren op wat er positief is in je leven.

18. Stress verminderen cursus

Heb je al van alles zelf geprobeerd maar wil niets helpen? Overweeg dan om een (online) cursus stress verminderen te volgen. Een effectieve en populaire cursus om stress te verlichten is de eCursus nooit meer zorgen of stress. Deze cursus

geeft je het beste stappenplan om spanning in je leven los te laten. Het hoeft geen jaren te duren voordat je stressvrij kunt leven! Je wordt stap voor stap begeleid. Talloze cursisten zijn je voorgegaan. Ze hebben de ontspanning in hun leven weer teruggevonden en dat kun jij ook!

Dit is een resultaatgerichte, praktische èn effectieve methode om te leven zonder stress. Je ontvangt vragen en opdrachten om in de praktijk te oefenen. Op deze manier zul je direct resultaten merken. Je zult weer een positieve en ontspanning houding ontwikkelen die je nooit meer in de steek laat. 

Na je inschrijving ontvang je negen weken lang elke week twee lessen over het loslaten van zorgen en stress. Elke les heeft praktische oefeningen en vragen zodat je direct aan de slag kunt en direct het resultaat opmerkt.

Wat is de prijs van de online cursus stress verminderen?

De normale prijs van de cursus stress verminderen is €99, maar je kunt de cursus nu aanschaffen voor een tijdelijke aanbieding van €59,-. Je ontvang dus ruim 45% korting met deze introductieprijs.

Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je de eCursus meteen en kun je online leren in je eigen tempo. De cursus bestaat uit 19 praktische lessen en talloze inzichten met uitgebreide oefeningen. Als je nu besteld ontvang je als bonus een geweldig eBoek vol met diepe inzichten over de enorme kracht in jezelf. Als tweede bonus ontvang je een e-mail coachingsessie (t.w.v. €35,-). Een professional beantwoord dan je vraag met een diepgaand inzicht, een effectief handvat of een praktische oplossing voor jouw persoonlijke uitdaging.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *