12 mythen over gezichtsreinigingsborstels
Ze zijn al geruime tijd op de markt, maar gezichtsreinigingsborstels zijn nog steeds populair in de wereld van huidverzorging (en met een goede reden). Ontdek in dit artikel de 12 mythen over gezichtsreinigingsborstels. Als het gaat om scrubben, polijsten en je huid verbeteren, is er gewoon geen concurrentie.
Hier zijn slechts een paar redenen waarom een gezichtsborstel het toppunt van huidverzorging is:
- Biedt een diepere en grondigere reiniging dan wanneer alleen je vingers of een washandje gebruikt. De borstelharen dringen verder door in het oppervlak van je huid en verwijderen meer vuil, puin en olie.
- Je huid vernieuwt zichzelf elke 28 dagen en het exfoliëren van een reinigingsborstel versnelt dit proces.
- Peeling maakt de huid strakker, waardoor de poriën na verloop van tijd kleiner worden.
- Het gebruik van een gezichtsborstel stimuleert het huidoppervlak, waardoor het stralender en gladder wordt.
- Je lymfestelsel verzamelt celafval en geeft het af aan uw bloed voor eliminatie. Gezichtsborstels stimuleren dit proces en helpen uw huid te “ontgiften”.
- Je wordt voorbereid op de rest van je huidverzorgingsroutine. Je serum en vochtinbrengende crème worden bijvoorbeeld gemakkelijk opgenomen, zodat je betere resultaten zult zien.
Ondanks deze geweldige voordelen, is er veel verkeerde informatie en verwarring over deze onmisbare huidverzorgingstools. Laten we dus beginnen met het ontmaskeren van de 12 mythen over gezichtsreinigingsborstels.
1. “Ze irriteren mijn huid en geven me puistjes”
Het is belangrijk om je huidtype te kennen en de borstel op de juiste manier te gebruiken. Of je nu de voorkeur geeft aan een doekje voor het verwijderen van make-up, micellair water of een olie-reiniger, verwijder je make-up voordat je een reinigingsborstel gebruikt. De borstel kan make-up niet volledig zelf verwijderen. Het kan zelfs make-up dieper in de poriën duwen, waardoor er puistjes ontstaan. Zorg dus dat je altijd je make-up eraf haalt voordat je het apparaat gebruikt.
Het is normaal dat je na het gebruik van een reinigingsborstel voor de eerste keer een beetje last krijgt van puistjes. Dit wordt de ‘aanpassingsperiode’, ‘voorbijgaande acne’ of ‘huidzuivering’ genoemd. De reden hiervoor is dat je huid sneller dan normaal dode huidcellen afstoot en dat alle onderliggende bacteriën in de vorm van puistjes naar de oppervlakte komen. Je zou binnen 2 weken een verbetering moeten zien. Blijf gewoon bij je gebruikelijke routine en je huid zal er snel beter uitzien dan ooit.
2. “Ik heb een gevoelige huid, dus ik kan het niet gebruiken.”
Dit is zeker niet waar. Je moet gewoon voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat je niet overboord gaat. Blijf bij een reinigingsmiddel waarvan je al weet dat je huid het aankan. Gebruik de borstel 1-2 keer per week en beschouw het als een behandeling voor je gezicht. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt en het apparaat niet te lang op je gezicht gebruikt. Fijnere, dunnere haren of een siliconen opzetborstel, zullen zachter voor je huid zijn en zullen niet zo schurend zijn.
3. “Het verspreidt bacteriën over mijn gezicht.”
Dit gebeurt alleen als je je opzetborstel niet goed reinigt (wat je na elk gebruik moet doen). Spoel het af onder warm water en gebruik een ongeparfumeerde vloeibare zeep om vuil en make-up resten te verwijderen. Masseer vervolgens de borstelharen 1 minuut met je schone vingers. Dit voorkomt het ontstaan van bacteriën die puistjes veroorzaken.
Week de opzetborstel eenmaal per week 1 minuut in een kom ontsmettingsalcohol (en spoel niet uit). Hierdoor worden alle resterende bacteriën gedood. Zorg ervoor dat je je opzetborstel altijd goed laat drogen op een schone handdoek en in een goed geventileerde ruimte.
Om resten of aanslag op het handvat te verwijderen, wordt aangeraden deze minstens één keer per week te reinigen. Dit kun je doen door het opzetstuk van het hoofd te verwijderen en het grondig af te vegen met een vochtige handdoek met een beetje zeep. Vervang voor de beste resultaten je opzetborstel elke 3 maanden en deel deze nooit met andere mensen.
4. “Het scrubt te veel.”
Te veel afschilfering van de huid kan leiden tot een rode, geïrriteerde, droge huid die krassend of strak aanvoelt. Ongeacht je huidtype, begin langzaam (1-2 keer per week) om te zien hoe je huid reageert. Vervolgens kun je langzaam opbouwen en het apparaat vaker gebruiken.
Bij droge en gevoelige huidtypes wordt aangeraden het apparaat 1-2 keer per week te gebruiken. Vette huidtypes kunnen het elke dag gebruiken. Je kunt zelfs overwegen om een borstel met twee snelheden te kopen, zodat je op de lagere snelheid kunt beginnen en geleidelijk tot de tweede snelheid kunt werken. Ongeacht de borstel, vermijd altijd het ooggebieden.
5. “Ze zijn te duur.”
Hoewel reinigingsborstels prijzig kunnen zijn, zijn er een aantal betaalbare opties. Zie het als een investering op lange termijn voor je huid – het is de kosten waard. Bedenk dat je evenveel (of waarschijnlijk meer) zult uitgeven bij je dermatoloog of schoonheidsspecialiste. Het gebruik van een reinigingsborstel is een proactieve benadering van huidverzorging.
6. “Ik heb acne. Dus ik kan ze niet gebruiken. “
Dit is zeker niet waar. Juist wanneer je last hebt van acne, wordt het aangeraden een cleaning brush te gebruiken. Reinigingsborstels kunnen acne helpen behandelen door overtollig talg te verwijderen, wat bijdraagt aan acne. Opmerking: wees wel voorzichtig bij cystische acne, die zich diep onder de huid voordoet en vaak pijnlijk is. Borstelen kan de cysten irriteren, wat leidt tot meer irritatie en ervoor zorgt dat meer bacteriën de poriën binnendringen.
7. “Ze zijn allemaal hetzelfde.”
Er zijn tal van merken die hun roem claimen of hun reinigingsborstel de ‘beste’ noemen. Echter, niet alle gezichtsreinigingsborstels zijn even goed. Zoek er een die geschikt is voor de specifieke behoeften van je huid en je levensstijl (bijv. oplaadbaar versus op batterijen). Ten eerste varieert de kwaliteit en dit komt vaak tot uiting in de prijs. Het wordt dus niet aan te raden om voor de eerste de beste goedkope borstel te gaan.
Ten tweede dienen verschillende reinigingsborstels voor verschillende doeleinden. Sommigen verhogen bijvoorbeeld de collageenproductie om fijne lijntjes en rimpels aan te pakken, terwijl anderen als hoofddoel hebben de poriën te verminderen. Er zijn zelfs waterdichte exemplaren beschikbaar.
Ten derde zijn opzetborstels uniek. Sommige komen in sets en voor sommige borstels moet je ze apart kopen. Ze kunnen ook onderling uitwisselbaar zijn. Ze kunnen ook in verschillende richtingen draaien (met de klok mee / tegen de klok in). Sommige roteren, sommige pulseren en sommige oscilleren een bepaald aantal keren per seconde. Ze worden meestal geleverd met meerdere snelheden. De opzetborstels zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals nylon, latex of siliconen. Ze kunnen natuurlijk of synthetisch zijn. Sommige borstels zijn fijner en andere zijn dikker en grof.
8. “Het maakt niet uit welke reiniger ik met de borstel gebruik.”
Als je een zachte reiniger kiest die goed bij je huid past, krijg je de beste resultaten. Een crème-, schuim- of gelformule werkt het beste met de reinigingsborstel. Gebruik geen fysieke of chemische exfoliant bij het gebruik van een reinigingsborstel (d.w.z. een scrub met kleine kraaltjes of nootjes, of een reiniger met glycolzuur). Dat zorgt voor te veel exfoliatie en kan een reeks andere problemen veroorzaken (zoals het afbreken van huidweefsel).
9. “Ze zijn de hype niet waard.”
Er is geen discussie over mogelijk, reinigingsborstels zijn een hoofdbestanddeel geworden in veel huidverzorgingsroutines omdat ze merkbare, positieve resultaten opleveren. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en er moet goed voor worden verzorgd. Als je bedenkt dat je professionele resultaten kunt behalen zonder naar een dermatoloog of schoonheidsspecialiste te gaan, is het moeilijk om een keerzijde te zien. Ze zijn draagbaar, uiterst efficiënt en overtreffen de meeste andere reinigingsmethoden. Nog beter? Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, afhankelijk van je voorkeur.
10. “Ze zijn moeilijk te gebruiken.”
Ze zien er misschien intimiderend uit, maar ze zijn eigenlijk vrij eenvoudig te gebruiken. In feite zijn ze veel minder werk dan traditionele methoden zoals het gebruik van je handen of een washandje. Zorg ervoor dat je voor gebruik de instructies zorgvuldig leest.
Maak je gezicht en borstel eerst nat en breng een hoeveelheid reinigingsmiddel aan op de zijkant van de borstel (niet in het midden). Laat de haren over je huid glijden en gebruik zachte, cirkelvormige bewegingen. Als algemene vuistregel: reinig je voorhoofd, neus en kin elk 20 seconden en reinig je wangen elk 10 seconden. Doe niet meer dan 1 minuut. Je zult het na een paar keer gebruiken onder de knie krijgen.
11. “Mijn huidtype maakt niet uit.”
Dit is verre van de waarheid. Een persoon met een voor acne gevoelige huid heeft bijvoorbeeld andere behoeften dan een persoon met een droge huid. Je huidtype bepaalt welk type reiniger en opzetborstel je moet gebruiken en hoe vaak je het moet gebruiken. Normale en vette huidtypes kunnen uiteindelijk opwerken tot het gebruik van de borstel eenmaal per dag, terwijl droge en gevoelige huidtypes bij 1-2 keer per week moeten blijven. Uiteindelijk weet jij wat het beste voor jou is.
12. “Ik kan dezelfde borstel op mijn hele lichaam gebruiken.”
Dit wordt sterk afgeraden. Als je dezelfde opzetborstel op je lichaam gebruikt als op je gezicht, breng je bacteriën en dode huidcellen over. Dit vergroot je kansen op een uitbraak. Ook is de huid op je gezicht dunner en delicater dan de huid op je lichaam. Lichaamsreinigingsborstels zijn dus anders ontworpen. De haren zijn steviger en beslaan meer oppervlakte. Ze kunnen ook te hard zijn voor je huid en kunnen roodheid en irritatie veroorzaken.