maca superfood

Maca: De 10 (gezondheids) voordelen

Als cafeïnevrij, plantaardig superfood is het moeilijk om niet van maca te houden! Maca kan niet alleen bijdragen aan het algehele welzijn, het kan ook de hormoonspiegels in evenwicht brengen, de energie stimuleren en een gezond libido ondersteunen. Dit veelzijdige adaptogene kruid helpt het lichaam zich aan te passen aan verschillende stressfactoren, zodat je een evenwichtig leven kunt leiden. Bovendien is het veilig en gemakkelijk toe te voegen aan je dagelijkse routine.

Wat is Maca?

De macaplant is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Het is een plant afkomstig uit Peru. De macaplant, wetenschappelijk bekend als Lepidium meyenii, wordt soms ook wel Peruaanse ginseng genoemd. De macawortel groeit in extreme weersomstandigheden in het Andesgebergte in Peru. Maca groeit ook in het wild in Bolivia, Paraguay en Argentinië. Maca is een kruisbloemige groente en daarom verwant aan broccoli, bloemkool, kool en boerenkool. Het heeft een lange geschiedenis van culinair en medicinaal gebruik in Peru. Hoewel Maca de afgelopen tien jaar behoorlijk populair is geworden, wordt het al sinds de dagen van de Inca-krijgers in Peru als belangrijk voedsel gezien. Maca lijkt op radijs of rapen en de wortels kunnen verschillende kleuren hebben, zoals geel, paars of zwart.

Het belangrijkste eetbare deel van de plant is de wortel, die ondergronds groeit. Macawortel wordt over het algemeen gedroogd en geconsumeerd in poedervorm, maar het is ook verkrijgbaar in capsules en als vloeibaar extract. De smaak van maca-wortelpoeder wordt beschreven als aards en nootachtig. Over het algemeen wordt de smaak als niet lekker ervaren. Veel mensen voegen het dan ook toe aan hun smoothies, havermout en zoete lekkernijen.

maca wortel

De 10 (gezondheids) voordelen van Maca

Maca heeft veel geweldige voordelen voor je gezondheid. Hieronder hebben we de 10 belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

1. Het is zeer voedzaam

Maca-wortelpoeder is zeer voedzaam en is een geweldige bron van verschillende belangrijke vitamines en mineralen. Macawortel is een goede bron van koolhydraten, bevat weinig vet en bevat een behoorlijke hoeveelheid vezels. Het bevat ook veel essentiële vitamines en mineralen, zoals vitamine C, koper en ijzer. 

Om je een voorbeeldje te geven: 28 gram maca-wortelpoeder bevat 133% van de aanbevolen dagelijkse hoeveel vitamine C. Verder bevat het verschillende plantaardige stoffen, waaronder glucosinolaten en polyfenolen.

2. Het verhoogt het libido bij mannen en vrouwen

Verminderd seksueel verlangen is een veel voorkomend probleem bij volwassenen. Daarom is de interesse in kruiden en planten die van nature het libido stimuleren groot. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat dit superfood het seksueel verlangen verhoogt.

3. Het kan de vruchtbaarheid bij mannen vergroten

Als het gaat om mannelijke vruchtbaarheid, is de kwaliteit en kwantiteit van het sperma erg belangrijk. Er zijn aanwijzingen dat de macawortel de vruchtbaarheid van mannen verbetert.

4. Het kan de symptomen van de menopauze helpen verlichten

De menopauze wordt gedefinieerd als de tijd in het leven van een vrouw dat haar menstruatie permanent stopt. De natuurlijke afname van oestrogeen die in deze periode optreedt, kan een reeks onaangename symptomen veroorzaken. Deze omvatten opvliegers, vaginale droogheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen en prikkelbaarheid.

5. Maca kan je stemming verbeteren

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit wondermiddel je humeur kan verbeteren. Het wordt in verband gebracht met verminderde angst en symptomen van depressie, vooral bij vrouwen in de menopauze. Maca bevat plantaardige stoffen, flavonoïden genaamd, waarvan is gesuggereerd dat ze op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor deze psychologische voordelen.

6. Het kan sportprestaties en energie stimuleren

Maca-wortelpoeder is een populair supplement onder bodybuilders en atleten. Er wordt beweerd dat het je helpt spieren op te bouwen, kracht te vergroten en de trainingsprestaties te verbeteren. Ook is aangetoond dat Maca de hele dag door langdurige energie levert. Momenteel is er geen wetenschappelijk bewijs om de voordelen voor spiermassa of kracht te bevestigen.

7. Wanneer Maca op de huid wordt aangebracht, kan het helpen te beschermen tegen zon

Ultraviolette (UV) stralen van de zonbeschadigen de onbeschermde, blootgestelde huid beschadigen. Na verloop van tijd kan UV-straling rimpels veroorzaken en het risico op huidkanker vergroten. Er zijn aanwijzingen dat het aanbrengen van maca-extract, een geconcentreerde vorm van de plant, op je huid kan helpen deze te beschermen tegen UV-straling. Het beschermende effect werd toegeschreven aan de polyfenol-antioxidanten en glucosinolaten die worden aangetroffen in maca. Houd er wel rekening mee dat maca-extract een conventionele zonnebrandcrème niet kan vervangen. Ook beschermt het de huid alleen wanneer het op de huid wordt aangebracht, niet wanneer het wordt ingenomen. Lees in dit artikel waarom zonnebrandcrème zo belangrijk is.

8. Het kan het geheugen verbeteren

Maca kan de hersenfunctie verbeteren. In feite wordt het traditioneel gebruikt in Peru om de prestaties van kinderen op school te verbeteren.

9. Het kan de prostaat verkleinen

De prostaat is een klier die alleen bij mannen voorkomt. Vergroting van de prostaatklier, ook bekend als goedaardige prostaathyperplasie (BPH), komt vaak voor bij oudere mannen. Een grotere prostaat kan verschillende problemen veroorzaken bij het plassen, omdat het de buis omringt waardoor urine uit het lichaam wordt verwijderd. Het effect van rode maca op de prostaat komt door het hoge gehalte aan glucosinolaten. Deze stoffen worden ook geassocieerd met een verminderd risico op prostaatkanker.

10. Maca is een adaptogeen

Adaptogenen zijn kruiden en andere stoffen die de (hormoon)balans in je lichaam herstellen. Op die manier kunnen ze geestelijke en fysieke stressreacties verminderen. Een adaptogeen is zelf geen hormoon en zorgt ook niet voor de aanmaak van hormonen. Het zorgt enkel voor een betere balans. Wanneer er bijvoorbeeld van een bepaald hormoon teveel wordt aangemaakt dan zal hier juist minder van aangemaakt worden (en andersom).

Maca kopen

Je vindt maca in sommige supermarkten, bij natuurvoedingswinkels en bij verschillende online retailers. Het is verkrijgbaar in poedervorm, capsules van 500 mg of als vloeibaar extract.

Goede opties zijn de Mattisson / Active Maca Poeder Biologisch en de Now Maca 500 mg Capsules.

Hoe is Maca te gebruiken

Maca is gemakkelijk in je dieet op te nemen. Het kan als supplement worden ingenomen of worden toegevoegd aan smoothies, havermout, energierepen en meer.

De optimale dosis voor medicinaal gebruik is niet vastgesteld. De dosering van macawortelpoeder die in onderzoeken wordt gebruikt, varieert echter in het algemeen van 1,5 tot 5 gram per dag.

Is maca veilig?

Maca is veilig en zelfs heel gezond. In peru eten ze het al duizenden jaren. Er zitten veel gezonde voedingsstoffen in. Als je schildklierproblemen hebt, is het wel handig om voorzichtig te zijn met het product. Dat komt omdat het goitrogenen bevat, stoffen die de normale werking van de schildklier kunnen verstoren. Hier merk je normaal gesproken niks van, maar wanneer je schildklierproblemen hebt kun je hier beter extra op letten. 

Ook wordt aangeraden dat zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven hun arts eerst raadplegen voordat ze maca gebruiken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *