maca superfood

Maca: Voordelen, werking en meer!

Ben je benieuwd naar de voordelen van Maca? Dan zijn we hier om je daar meer over te vertellen! Als cafeïnevrij, plantaardig superfood is het moeilijk om niet van maca te houden! Maca kan niet alleen bijdragen aan het algehele welzijn, het kan ook de hormoonspiegels in evenwicht brengen, de energie stimuleren en een gezond libido ondersteunen. 

Dit veelzijdige adaptogene kruid helpt het lichaam zich aan te passen aan verschillende stressfactoren, zodat je een evenwichtig leven kunt leiden. Bovendien is het veilig en gemakkelijk toe te voegen aan je dagelijkse routine.

Wat is Maca?

De macaplant is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Het is een plant afkomstig uit Peru. De macaplant, wetenschappelijk bekend als Lepidium meyenii, wordt soms ook wel Peruaanse ginseng genoemd. De macawortel groeit in extreme weersomstandigheden in het Andesgebergte in Peru. 

Maca groeit ook in het wild in Bolivia, Paraguay en Argentinië. Maca is een kruisbloemige groente en daarom verwant aan broccoli, bloemkool, kool en boerenkool. Het heeft een lange geschiedenis van culinair en medicinaal gebruik in Peru. 

Hoewel Maca de afgelopen tien jaar behoorlijk populair is geworden, wordt het al sinds de dagen van de Inca-krijgers in Peru als belangrijk voedsel gezien. Maca lijkt op radijs of rapen en de wortels kunnen verschillende kleuren hebben, zoals geel, paars of zwart.

Het belangrijkste eetbare deel van de plant is de wortel, die ondergronds groeit. Macawortel wordt over het algemeen gedroogd en geconsumeerd in poedervorm, maar het is ook verkrijgbaar in capsules en als vloeibaar extract. 

De smaak van maca-wortelpoeder wordt beschreven als aards en nootachtig. Over het algemeen wordt de smaak als niet lekker ervaren. Veel mensen voegen het dan ook toe aan hun smoothies, havermout en zoete lekkernijen.

maca wortel

De 10 (gezondheids) voordelen van Maca

Maca heeft veel geweldige voordelen voor je gezondheid. Hieronder hebben we de 10 belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

1. Het is zeer voedzaam

Maca-wortelpoeder is zeer voedzaam en is een geweldige bron van verschillende belangrijke vitamines en mineralen. Macawortel is een goede bron van koolhydraten, bevat weinig vet en bevat een behoorlijke hoeveelheid vezels. Het bevat ook veel essentiële vitamines en mineralen, zoals vitamine C, koper en ijzer. 

Om je een voorbeeldje te geven: 28 gram maca-wortelpoeder bevat 133% van de aanbevolen dagelijkse hoeveel vitamine C. Verder bevat het verschillende plantaardige stoffen, waaronder glucosinolaten en polyfenolen.

2. Het verhoogt het libido bij mannen en vrouwen

Verminderd seksueel verlangen is een veel voorkomend probleem bij volwassenen. Daarom is de interesse in kruiden en planten die van nature het libido stimuleren groot. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat dit superfood het seksueel verlangen verhoogt.

3. Het kan de vruchtbaarheid bij mannen vergroten

Als het gaat om mannelijke vruchtbaarheid, is de kwaliteit en kwantiteit van het sperma erg belangrijk. Er zijn aanwijzingen dat de macawortel de vruchtbaarheid van mannen verbetert.

4. Het kan de symptomen van de menopauze helpen verlichten

De menopauze wordt gedefinieerd als de tijd in het leven van een vrouw dat haar menstruatie permanent stopt. De natuurlijke afname van oestrogeen die in deze periode optreedt, kan een reeks onaangename symptomen veroorzaken. Deze omvatten opvliegers, vaginale droogheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen en prikkelbaarheid.

5. Maca kan je stemming verbeteren

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit wondermiddel je humeur kan verbeteren. Het wordt in verband gebracht met verminderde angst en symptomen van depressie, vooral bij vrouwen in de menopauze. Maca bevat plantaardige stoffen, flavonoïden genaamd, waarvan is gesuggereerd dat ze op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor deze psychologische voordelen.

6. Het kan sportprestaties en energie stimuleren

Maca-wortelpoeder is een populair supplement onder bodybuilders en atleten. Er wordt beweerd dat het je helpt spieren op te bouwen, kracht te vergroten en de trainingsprestaties te verbeteren. Ook is aangetoond dat Maca de hele dag door langdurige energie levert. Momenteel is er geen wetenschappelijk bewijs om de voordelen voor spiermassa of kracht te bevestigen.

7. Wanneer Maca op de huid wordt aangebracht, kan het helpen te beschermen tegen zon

Ultraviolette (UV) stralen van de zonbeschadigen de onbeschermde, blootgestelde huid beschadigen. Na verloop van tijd kan UV-straling rimpels veroorzaken en het risico op huidkanker vergroten. Er zijn aanwijzingen dat het aanbrengen van maca-extract, een geconcentreerde vorm van de plant, op je huid kan helpen deze te beschermen tegen UV-straling. Het beschermende effect werd toegeschreven aan de polyfenol-antioxidanten en glucosinolaten die worden aangetroffen in maca. Houd er wel rekening mee dat maca-extract een conventionele zonnebrandcrème niet kan vervangen. Ook beschermt het de huid alleen wanneer het op de huid wordt aangebracht, niet wanneer het wordt ingenomen. Lees in dit artikel waarom zonnebrandcrème zo belangrijk is.

8. Het kan het geheugen verbeteren

Maca kan de hersenfunctie verbeteren. In feite wordt het traditioneel gebruikt in Peru om de prestaties van kinderen op school te verbeteren.

9. Het kan de prostaat verkleinen

De prostaat is een klier die alleen bij mannen voorkomt. Vergroting van de prostaatklier, ook bekend als goedaardige prostaathyperplasie (BPH), komt vaak voor bij oudere mannen. Een grotere prostaat kan verschillende problemen veroorzaken bij het plassen, omdat het de buis omringt waardoor urine uit het lichaam wordt verwijderd. Het effect van rode maca op de prostaat komt door het hoge gehalte aan glucosinolaten. Deze stoffen worden ook geassocieerd met een verminderd risico op prostaatkanker.

10. Maca is een adaptogeen

Adaptogenen zijn kruiden en andere stoffen die de (hormoon)balans in je lichaam herstellen. Op die manier kunnen ze geestelijke en fysieke stressreacties verminderen. Een adaptogeen is zelf geen hormoon en zorgt ook niet voor de aanmaak van hormonen. Het zorgt enkel voor een betere balans. Wanneer er bijvoorbeeld van een bepaald hormoon teveel wordt aangemaakt dan zal hier juist minder van aangemaakt worden (en andersom).

Maca kopen

Als je overtuigd bent van de maca voordelen, heb je misschien besloten om het zelf uit te proberen. Je vindt maca in sommige supermarkten, bij natuurvoedingswinkels en bij verschillende online retailers. Het is verkrijgbaar in poedervorm, capsules van 500 mg of als vloeibaar extract.

Twee goede opties zijn bijvoorbeeld de Mattisson / Active Maca Poeder Biologisch en de Now Maca 500 mg Capsules.

Hoe is Maca te gebruiken

Nu je meer weet over de geweldige voordelen van maca, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je het moet gebruiken. Maca is gemakkelijk in je dieet op te nemen. Het kan als supplement worden ingenomen of worden toegevoegd aan smoothies, havermout, energierepen en meer.

De optimale dosis voor medicinaal gebruik is niet vastgesteld. De dosering van macawortelpoeder die in onderzoeken wordt gebruikt, varieert echter in het algemeen van 1,5 tot 5 gram per dag.

Is maca veilig?

Maca is veilig en zelfs heel gezond. In peru eten ze het al duizenden jaren. Er zitten veel gezonde voedingsstoffen in. Als je schildklierproblemen hebt, is het wel handig om voorzichtig te zijn met het product. Dat komt omdat het goitrogenen bevat, stoffen die de normale werking van de schildklier kunnen verstoren. Hier merk je normaal gesproken niks van, maar wanneer je schildklierproblemen hebt kun je hier beter extra op letten. 

Ook wordt aangeraden dat zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven hun arts eerst raadplegen voordat ze maca gebruiken.

Welke voedingstoffen zitten er in maca

 

Maca is een voedingsrijk superfood en bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen. Hoewel de exacte voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de specifieke variëteit en het groeigebied, bevat maca over het algemeen de volgende voedingsstoffen:

  1. Koolhydraten: Maca is een goede bron van koolhydraten, waaronder zetmeel en vezels. Koolhydraten zijn essentiële energiebronnen voor het lichaam.
  2. Eiwitten: Maca bevat een redelijke hoeveelheid eiwitten, waaronder essentiële aminozuren. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en reparatie van weefsels in het lichaam.
  3. Vezels: Maca is rijk aan voedingsvezels, wat gunstig is voor de spijsvertering en kan helpen bij het behouden van een gezonde darmfunctie.
  4. Vetten: Maca bevat een kleine hoeveelheid vetten, voornamelijk onverzadigde vetzuren zoals omega-3 en omega-9 vetzuren. Deze gezonde vetten zijn gunstig voor het cardiovasculaire systeem.
  5. Vitaminen: Maca bevat verschillende vitamines, waaronder vitamine C, vitamine B6, riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
  6. Mineralen: Maca is rijk aan mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, koper, zink, magnesium en fosfor. Deze mineralen zijn essentieel voor een goede werking van het lichaam, inclusief de botten, het immuunsysteem en de energieproductie.

Het is belangrijk op te merken dat de voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de bron en de verwerking van maca. Daarom is het altijd een goed idee om de voedingsinformatie op de verpakking te controleren of te raadplegen bij betrouwbare bronnen voor specifieke informatie over de voedingswaarde van het maca-product dat je gebruikt.

Is maca geschikt voor mannen of vrouwen?

Voor mannen wordt maca soms gebruikt om de energie en vitaliteit te verhogen, het libido te stimuleren en de spermakwaliteit te verbeteren. Het kan ook helpen bij het bevorderen van een gezonde hormoonbalans en het ondersteunen van de algehele gezondheid van mannen.

Voor vrouwen wordt maca vaak gebruikt om de hormoonbalans te reguleren, de energie en vitaliteit te verhogen, de stemming te verbeteren en het libido te stimuleren. Het kan ook helpen bij het verminderen van menstruatieklachten en het ondersteunen van het algemene welzijn van vrouwen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de reactie op maca kan variëren tussen individuen, en het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional voordat je nieuwe supplementen of kruidenproducten gaat gebruiken, vooral als je specifieke gezondheidsaandoeningen hebt of medicijnen gebruikt. Ze kunnen je helpen bepalen of maca geschikt is voor jou en je specifieke behoeften.

Helpt maca bij het verbeteren van de vruchtbaarheid?

Bij mannen wordt maca soms gebruikt om de spermakwaliteit te verbeteren, het aantal zaadcellen te verhogen en de mobiliteit van de zaadcellen te verbeteren. 

Een kleine studie uit 2001 wees uit dat het dagelijks innemen van maca gedurende vier maanden de spermaparameters bij mannen kon verbeteren. Niettemin is meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen en om de optimale dosering en duur van het gebruik van maca voor dit doel te bepalen.

Bij vrouwen wordt maca soms gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen, de hormoonbalans te verbeteren en de menstruatiecyclus te reguleren. Hoewel sommige vrouwen positieve resultaten hebben gemeld, ontbreekt het aan wetenschappelijk bewijs om deze effecten te bevestigen.

Kan maca helpen bij het verhogen van het libido?

Hoewel er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is dat maca direct het libido verhoogt, zijn er enkele studies die suggereren dat het een positief effect kan hebben op seksueel verlangen.

Een overzichtsartikel gepubliceerd in het tijdschrift “CNS Neuroscience & Therapeutics” concludeerde dat er beperkt bewijs is dat maca mogelijk een positief effect heeft op het seksueel verlangen bij zowel mannen als vrouwen. Een andere studie uit 2015, gepubliceerd in het tijdschrift “Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, toonde aan dat maca een positieve invloed kan hebben op het seksueel verlangen bij gezonde vrouwen die antidepressiva gebruiken.

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om de effecten van maca op het libido en de seksuele functie beter te begrijpen en te bevestigen. Het is ook belangrijk op te merken dat het libido door veel factoren wordt beïnvloed, waaronder fysieke, emotionele en relationele aspecten. Maca kan slechts een van de vele aspecten zijn die van invloed kunnen zijn op het seksuele verlangen.

Hoe lang duurt het voordat maca werkt?

 

In veel gevallen kan het enkele weken duren voordat je mogelijke effecten van maca opmerkt. Het is belangrijk om geduldig te zijn en consistent te zijn met het innemen van maca gedurende een redelijke periode om het de kans te geven om in je lichaam te werken. Het is ook belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen, zoals vermeld op de verpakking van het product dat je gebruikt.

Het is goed om op te merken dat de effecten van maca kunnen variëren afhankelijk van het individu en de specifieke gezondheidsdoelen. Sommige mensen kunnen mogelijk sneller verbeteringen opmerken, terwijl anderen misschien minder merkbare effecten ervaren.

Als je na een redelijke periode van consistent gebruik van maca geen positieve veranderingen opmerkt of als je bijwerkingen ervaart, is het raadzaam om een gezondheidsprofessional te raadplegen. Ze kunnen je helpen bij het evalueren van je specifieke situatie en je adviseren over mogelijke aanpassingen of alternatieve benaderingen.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van maca?

Enkele mogelijke bijwerkingen van maca kunnen zijn:

  1. Maagklachten: Sommige mensen kunnen last krijgen van een opgeblazen gevoel, gasvorming, buikpijn of spijsverteringsproblemen bij het consumeren van maca. Dit kan vooral optreden bij hogere doseringen.

  2. Slapeloosheid: Maca kan bij sommige mensen de energieniveaus verhogen, waardoor ze ‘s nachts moeilijker kunnen slapen als ze het later op de dag innemen. Het wordt aanbevolen om maca ‘s ochtends in te nemen om eventuele slaapproblemen te voorkomen.

  3. Veranderingen in hormoonspiegels: Maca kan een invloed hebben op de hormoonbalans, met name op de niveaus van oestrogeen. Dit kan relevant zijn voor mensen die hormonale aandoeningen hebben of bepaalde medicijnen gebruiken die de hormoonbalans beïnvloeden. Het is raadzaam om voorafgaand aan het gebruik van maca advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional als je specifieke hormonale aandoeningen hebt.

  4. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor maca. Als je een bekende allergie hebt voor planten uit de kruisbloemenfamilie, zoals broccoli, bloemkool of radijs, is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van maca.

Het is altijd verstandig om de aanbevolen doseringen te volgen en te beginnen met een lagere dosis om te zien hoe je lichaam reageert. Als je bijwerkingen ervaart die aanhouden of ernstig zijn, is het raadzaam om te stoppen met het gebruik van maca en een gezondheidsprofessional te raadplegen.

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat maca een voedingssupplement is en geen vervanging mag zijn voor een gezonde en evenwichtige voeding.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *