yoga nidra

Yoga nidra: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Wat is yoga nidra?

Yoga nidra is een yogabeoefening, maar meer dan dat, het is zowel een meditatieve techniek als een meditatieve staat. De Hindi vertaling van yoga nidra is letterlijk ‘yogaslaap’.

Door middel van geleide meditatie heeft de beoefening van yoga nidra tot doel beoefenaars volledig wakker en bewust te houden, terwijl ze tegelijkertijd extreem dicht bij de grens van volledige slaap zijn. Dit wordt bereikt door de instructeur die beoefenaars alleen door de eerste fasen van de slaap leidt.

Het resultaat is een intens diep niveau van meditatie. Volgens onderzoekers leren beoefenaars na verloop van tijd en door regelmatig te oefenen om de diepste, niet-REM-deltagolfslaap te bereiken, terwijl ze zowel intern als van hun omgeving bewust blijven.

Eenmaal bereikt, zijn de voordelen van yoga nidra uitgebreid. Gesteund door wetenschappelijk onderzoek, is gebleken dat het het slaappatroon op de lange termijn verbetert, de fysieke en mentale gezondheid verbetert, de uitdagingen in verband met verslaving en trauma verbetert en de algehele veerkracht en emotionele balans verbetert. Lees verder om uitgebreid over de voordelen te leren.

yoga nidra pose

Wat zijn de voordelen van Yoga Nidra?

Yoga nidra heeft een lange lijst levensveranderende voordelen. Dit is de reden waarom het zo vaak wordt bestudeerd en wordt gebruikt voor de behandeling van mensen met stemmings- of gedragsstoornissen, slaapslapeloosheid, posttraumatische stressstoornis. Het is geïmplementeerd in behandelregimenten voor oorlogsveteranen en mensen die worstelen met verslaving en/of emotionele problemen. Ook is het geweldig voor personen die last hebben van chronische stress en angst. Binnen de staat waarin men verkeerd in yoga nidra kunnen veranderingen optreden die niet kunnen optreden in een volledig ontwaakte staat.

Dit zijn de belangrijkste voordelen op een rijtje:

– Verbeterde denkpatronen en minder stress

Niet alle stress is slecht. Een bepaald niveau van gezonde stress kan tot nadenken stemmen, motiveren en aarden. Te veel stress zal echter onvermijdelijk de geest vertroebelen en fysieke en mentale schade veroorzaken, die het zenuwstelsel aantast. Deze overmatige stress komt meestal voort uit verkeerde denkpatronen. Diepgeworteld denken dat leidt tot stressvolle, zorgwekkende of verontrustende conclusies. Verkeerde denkpatronen zijn vaak gebaseerd op irrationele veronderstellingen en onbetwiste percepties. Ze zijn diep geworteld – vooral bij volwassenen – en daarom moeilijk te veranderen.

Omdat deze veronderstellingen en percepties zo diep en onbewust geworteld zijn, is het logisch dat er een onbewuste staat voor nodig is om toegang te krijgen tot ze en ze te herstellen. Yoga nidra is de diepe staat van meditatie, een veranderde staat van bewustzijn, die je in staat stelt dit te doen. Het proces stelt je in staat om vanuit een geheel nieuwe invalshoek toegang te krijgen tot je denkpatronen. In plaats van volledig in je gedachten te zitten, ben je in staat om ze van een afstand te observeren. Dit maakt ze op hun beurt veel gemakkelijker te beheren en te controleren.

Door de diepe meditatieve staat van yoga nidra heb je de mogelijkheid om je relatie met je gedachten te verbeteren, waardoor je algehele stress vermindert en meer ontspanning in je wakende staat omarmt.

yoga nidra cursus

– Verbeterde cognitieve prestaties

Wanneer de geest overweldigd wordt door stress en angst, heeft hij weinig ruimte om goed te presteren bij de gegeven taken. Met minder stress is de geest echter ongehinderd en vrijer om goed te presteren. Regelmatige beoefenaars van yoga nidra merken dat de beoefening hun geheugen verbetert, cognitieve achteruitgang helpt voorkomen en gerichte aandacht verbetert. Verbaal, aandacht en zelfregulerende prestaties blijken allemaal te verbeteren met het beoefenen van yoga nidra.

– Beter slapen en verbeterde lichamelijke gezondheid

Hoewel het zeker effectief kan worden gebruikt voor stressbeheersing, gebruiken veel beoefenaars yoga nidra ook om te slapen. Het voortdurend beoefenen van deze vorm van ‘yoga’ verbetert de nachtelijke slaaproutine in grote mate. Het wordt gemakkelijker om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Wanneer de slaap verbetert, worden ook tal van bijbehorende gezondheidsproblemen verbeterd.

– Verbeterde waakbewustzijn

Mindfulness kan worden gedefinieerd als een bewustzijn van het leven van moment tot moment. Het leven in het hier en nu, het enige moment dat er eigenlijk toe doet. Het is een afwijzing van verleden- en toekomstgericht denken, in ruil voor volledig in het moment leven. Bovendien benadrukt mindfulness de acceptatie van wat er op dit moment gebeurt. In plaats van je eigen gedachten te beoordelen of te proberen te verwerpen wat er om je heen gebeurt, bevordert mindfulness het bevrijdende idee dat wat er op een bepaald moment gebeurt niet goed of fout is – het is gewoon zo. Het is bekend dat het regelmatig beoefenen van yoga nidra een persoon ‘mindfuller’ maakt.

yoga nidra online

Online yoga nidra cursus: Reis door de chakra’s 

Ben je geïnteresseerd in yoga nidra en wil je het graag uitproberen? Dan wordt het aangeraden een yoga nidra cursus te volgen. Het is niet mogelijk om yoga nidra als beginner alleen te beoefenen, je hebt een begeleider nodig. Je hoeft echter nergens naar toe voor een yoga nidra cursus, je kunt gewoon vanuit het comfort van je eigen huis een cursus volgen. Een van de beste online cursussen is de cursus “Yoga nidra: Reis door de chakra’s“.

In deze cursus leer je alles over yoga nidra en maak je een reis door de chakra’s. Je ontdekt waar de chakra’s voor staan en wat jouw blokkades zijn bij ieder chakra.

Vervolgens wordt de oude traditionele yoga nidra techniek gebruikt om diepgewortelde blokkades, programmeringen en overtuigingen te veranderen. Op deze manier breng je de chakra’s weer in balans zodat ze samen een goed-functionerend geheel vormen wat je ondersteund bij het leven van je mooiste leven.

Veelgestelde vragen over Yoga Nidra

– Is yoga nidra anders dan hypnose?

Ja. Tijdens hypnose bevinden we ons in een hersengolftoestand die niet zo diep is als in yoga nidra. Bij hypnose doet iemand anders ons suggesties in deze veranderde staat. In Yoga Nidra ontstaan en komen positieve suggesties uit onszelf voor blijvende en constructieve verandering. Dit wordt het instellen van een voornemen of sankalpa genoemd.

– Is yoga nidra mediteren?

Dat hangt er vanaf. Het hangt af van wat je definitie van meditatie is, en dit verschilt sterk per mensen, culturen en leringen.Omdat Yoga Nidra veel van dezelfde voordelen heeft als meditatie, voelen mensen dat het voor hen een vorm van meditatie is. Vaak wordt het echter eerder als diepe ontspanning dan als bemiddeling beschouwd.

– Moet ik op mijn rug liggen?

Meestal wordt het gedaan liggend op je rug in de positie van Savanasa, met de benen uit elkaar, de armen weg van het lichaam en de handpalmen naar boven gericht. Van deze houding wordt gezegd dat het de gemakkelijkste manier is om te ontspannen en de toestand tussen waken en slapen te bereiken. Als dit echter niet comfortabel voor jou is, kun je alternatieven proberen, zoals op je zij liggen of comfortabel zitten. Test ze uit en ontdek wat voor jou het beste werkt.

– Waarop moet ik liggen tijdens yoga nidra?

Het wordt aangeraden om gewoon op een yogamatje te liggen wanneer je yoga nidra gaat beoefenen. Ontdek hier een top 10 van de beste yogamatten.

– Mag ik bewegen tijdens Yoga Nidra?

Probeer zo min mogelijk te bewegen tijdens het beoefenen van yoga nidra. Ga zo comfortabel mogelijk liggen voordat de oefening begint, zodat je niet tijdens de oefening van houding hoeft te veranderen. Vaak zal onze geest ons vertellen dat we moeten bewegen, maar onthoud dat je niet altijd naar je geest hoeft te luisteren. Bij Yoga Nidra is het echter ook belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn, of jezelf tot iets te dwingen. Als je toch moet bewegen, doe dat dan bewust.

– Wat te doen als ik wordt afgeleid door gedachten?

Het is de aard van de geest om af te dwalen, te bewegen en afleiding te creëren. Als we proberen de geest te bestrijden, wordt het alleen maar erger. Dus laat de gedachten komen. Bekijk en observeer ze, beoordeel ze niet als goed of slecht en probeer niet met ze om te gaan. Zelfs als je geest vol gedachten is, zal er nog steeds iets gebeuren.

– Wat als ik tijdens de oefening wilt stoppen?

Als je op enig moment ongemak voelt en wilt stoppen met de Yoga Nidra oefening, is dat prima. Je kunt op elk moment stoppen, dit kun je helemaal zelf bepalen. Breng je bewustzijn voorzichtig terug naar je lichaam door met je vingers en tenen te wiebelen.

– Wat als ik in slaap val?

In slaap vallen is niet het doel van Yoga Nidra. We proberen tijd door te brengen in de plaats net tussen wakker en slapen. Maar door zo dicht bij een slaaptoestand te zijn, is het soms moeilijk om niet helemaal in slaap te vallen. Het is dan ook oké als dit wel gebeurd. Vaak merk je dat zelfs als je in slaap valt of het gevoel hebt dat je dat hebt gedaan, je bewustzijn er nog steeds is. Zodra de fase van de terugkeer aan het einde van de oefening begint, zul je dit horen en de richting volgen om het bewustzijn terug naar het lichaam te brengen en terug te keren naar de waaktoestand.

– Op welk tijdstip van de dag kun je yoga nidra het beste beoefenen?

Je kunt het elk moment van de dag beoefenen, dus dit ligt eraan welk tijdstip jij het fijnste vindt. Een ochtend oefening is bijvoorbeeld geweldig om het verloop van je dag te bepalen. Een oefening in de late namiddag is een perfecte powernap, een snelle oppepper in plaats van ten prooi te vallen aan voedsel en cafeïne om de dag door te komen. Avond oefeningen is een ander goed moment om gedachten, indrukken, reacties, gebeurtenissen van de dag los te laten om ruimte te maken voor een diepe, herstellende slaap.

– Hoe zal ik me voelen na een Yoga Nidra oefening?

Ontspannen is de meest voorkomende emotie die de meeste mensen direct na een Nidra sessie voelen. Afhankelijk van hoe de oefening voor jou was, kun je echter emoties naar de oppervlakte zien komen die je niet kunt verklaren – lichter, gelukkig of soms verdrietig of boos. Een van de belangrijkste voordelen is dat het ook een diepe detox is, dingen die ons niet dienen, kunnen worden losgelaten, wat enige angst veroorzaakt. Het effect kan tot 48 uur na de training aanhouden.

– Wanneer is yoga nidra ontstaan?

De Upanishads, oude Sanskrietteksten, zijn de eersten die yoga nidra noemen. Deze teksten stammen uit de 7e en 6e eeuw en dateren dus zowel van vóór de jaartelling als van het boeddhisme zelf. Het was rond deze tijd dat het een routinematig beoefende vorm van meditatie werd.

– Kun je het verkeerd doen?

Nee yoga nidra kun je niet fout doen. Terwijl je gaat liggen, ondersteund in savasana, hoef je alleen maar de stem te volgen die je leidt. Het is waarschijnlijk dat je bepaalde delen van de meditatie zult onthouden en andere niet. Elke keer dat je naar de praktijk komt, kom je een nieuwe ervaring tegen – die geen van alle verkeerd is. In slaap vallen is ook goed, omdat je nog steeds voordelen zult ontvangen terwijl je onderbewustzijn de oefening absorbeert.

– Kan iedereen het beoefenen?

Ja zeker! Intense vinyasa-flows en lange asana houdingen zijn niet voor iedereen weggelegd. Yoga nidra is echter een oefening die iedereen, van kinderen tot senioren, kan doen. Het is gemakkelijk te volgen op elke leeftijd. Het enige wat je lichaam hoeft te doen is op de grond gaan liggen. En zelfs als je niet op de grond kunt liggen, kun je deze oefening nog steeds zittend doen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *